Most, hogy újra lesz Kocsonyafesztivál, elővettem a 13 évvel ezelőtti képeket és sorra jöttek elő az emlékek a kedves eseményről. Szomorú sajnos, hogy ma már néhány jó barátunk nincs közöttünk…..
Az első Kocsonyafesztiválok alatt többször került szóba, hogy ennek a különleges programnak kellene egy valami olyan részét is megvalósítani, ami Tapolcát is bevonja a történésekbe. Néhány barátunkkal elhatároztuk, hogy megszervezzük a NAGY kocsonya rekordot. Addigra voltak már kísérletek, de valódi, egyben megszilárdult kocsonyát, ekkora méretben, még senki nem csinált. Megkerestük a Kocsonyafesztivál főszervezőjét Rózsa Editet, aki elfogadta az ötletet, sőt jelezte, hogy ha sikerül megszerveznünk a rekordot, akkor a Fesztivál hivatalos megnyitója is Tapolcán lesz!
No, de milyen legyen az edény és milyen anyagból? Nagy lesz a súly, vízszintesnek kell lenni, a belekerülő anyag az elején meleg és persze a higiénia is fontos! Szerencsére, a város nagy lokálpatriótájától Albrecht Józseftől, megkaptuk a tökéletes segítséget. Elkészíttette a képeken látható rozsdamentes edényt, ami minden fontos szempontnak tökéletesen megfelelt.
Az alapanyagokat, mennyiségeket, szegény Mátyás Rudi határozta meg. Megkerestük a város érintett kereskedőit, akik összeadtak minden szükséges dolgot. Mátyás Rudi vezetésével több helyen történt az előkészítés, a főzés, iskolai konyhákon, tapolcai vendéglátóhelyeken.
Az Anna Teraszon kaptunk helyet ami nyitott is volt, de a szükséges tetőt is tudta biztosítani. Izgultunk, hogy ne legyen se meleg, se nagyon hideg, hogy megfagyjon a kocsonya, de nehogy tényleg megfagyjon. Akkor merült fel az újabb probléma, hogy abban a hidegben, az őrzést is kell egész éjszakára biztosítani. Szerencsére, jöttek nagy áldozatvállalással a barátok, ismerősök és hogy meg ne fázzunk, hoztak inni is bőven. Egy egész jó kis buli kerekedett, reggelig.
Viszont, jól „dolgoztunk” az éjszaka, mert a kocsonya gyönyörűen megdermedt és valóban különlegesen nézett ki!
Aztán délben jöttek az érdeklődő kóstolni vágyó emberek (nem gondoltuk, hogy ennyien lesznek), hosszan kanyargott a sor. Majd jött a békaember, a sajtó és megérkezett a Guinness rekord-hitelesítő úr is, aki megállapította, hogy mindenben megfelel a kocsonya a rekord előírásoknak! Majd sor került a legfontosabbra, hogy a mesterszakácsok kiosszák a türelmesen sorban állóknak az ételt! Nagy volt a siker, egy óra múlva, már csak kenyérrel lehetett törölgetni a hatalmas edény alját! Aki nem tudta, hogy mi történik ott és arra járt, még ma is gondolkodik azon, hogy egy ilyen téli napon, mit evett az a sok-sok ember, szerte a tapolcai parkban……..
Itt egy korabeli híradás a rekordunkról:
https://rekordok.blog.hu/2007/03/23/maris_megdolt_az_alig_egyhonapos_kocsonya-rekord
A 7. Miskolci Kocsonyafesztivál keretében a szervezők, a “Több, mint legenda…” Közhasznú Alapítvány vezetésével, Mátyás Rudolf, világbajnok mesterszakács közreműködésével megdöntötték a 2007. februárjában Felsőtárkányban felállított magyarországi kocsonya méretrekordot.
A főzésre február 23.-án került sor a Központi Leánykollégium konyháján, majd a megfőtt kocsonyát kiszállították Miskolctapolcára, az Anna Halászkert teraszára, a Barlangfürdő bejáratával szembeni szabad területre, ahol felállításra került a dermesztéséhez és a tálalásához szolgáló tál.
A rekordkísérlethez 300 db sertéskörmöt (83,8 kg), 8 db füstölt csülköt (11,3 kg), 1 kg szemes borsot, kb. 2,5 kg sót, 2,8 kg fokhagymát, 7,6 kg tisztított vöröshagymát és 4,6 kg vegyes zöldséget (sárgarépa, fehérrépa, paszternák) használtak fel. A megtisztított körmöket 6 órakor főzőüstbe helyezték és 180 liter vizet töltöttek rá. 12 óra 15 perckor a megfőtt körmöket lecsontozták, a kivett csontok mennyisége kb. 30 kg súlyveszteséget jelentett. 13 óra 10 perckor megtörtént a kocsonya kiszállítása a tálalás és a dermesztés helyére. Miskolctapolcán, a Pazár István sétány és a Dehmel Nándor sétány kereszteződésében, az Anna Halászkert teraszán állították fel a 120 kg saját tömegű, 5 mm falvastagságú, 1700 mm átmérőjű ausztenites acél tálat. Délután háromnegyed háromkor befejeződött a kocsonya tálba töltése, citromkarikákkal és póréhagymával feldíszítették a kész kocsonyát.
Másnap délben került sor a kóstolóra Németh József mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség Hagyományőrző szekciójának elnöke, gasztronómiai szakértő jelenlétében. A jelenlévők a kocsonya kóstolása után egybehangzóan állították, hogy a kocsonya ízletes és emberi fogyasztásra alkalmas, ezzel Miskolc városa és a szervező “Több, mint legenda…” Közhasznú Alapítvány, Mátyás Rudolf, világbajnok mesterszakács közreműködésével megdöntötte a legnagyobb méretű kocsonya eddig fennálló magyarországi rekordját.”
Legutóbbi hozzászólások